History paper by Érdy, Miklós
Independent Researcher

A magyarság keleti eredete és hun kapcsolata

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A MAGYARSÁG KELETI EREDETE ÉS HUN KAPCSOLATA
[The Magyars: Their Eastern Origin and Hunnic Connection] Budapest, Kairosz Kiadó, 2010 (With English Table of Contents) 462 oldal

Vajon léteznek-e új bizonyítékok, amelyek választ adnának arra hogy helyes irányban kereste-e a magyarok keleti eredetét Kőrösi Csoma Sándor, Szentkatolnai Bálint Gábor és a többi kutató?

A szerző aki már számos írással gazdagította a magyar őstörténet irodalmát, az utóbbi évek során végzett nem publikált helyszíni kutatómunkájának gazdag eredményét hozza most nyilvánosságra. A vizsgált területeket négy nagy folyó szeli át: a Duna, a Kur folyó a Dél-Kaukázusban, a Jenyiszej Ázsia közepén és a Sárga Folyó észak-Kínában, valójában az egész Eurázsia. Elérte az ősi Khorezmet, Szamarkandot, Buharát, az ujgurok lakhelyét Kelet Turkesztánt, Ordos-pusztát és Mongóliát. Tíz különálló szakterületet mutat be, köztük van a
- díszítőművészet a tulipánnal
- öltözködés, néprajz : ködmön és szűr
- tarsolylemezeink
- a népzene Bartók végkövetkeztetésével
- modern genetika
- a magyar és hun lovastemetkezések azonossága.
- az arany vagy ezüstlemezes szemfedök használata.

Az így nyert eredményekből a lelőhelyek térképeit elkészítette, majd a "térkép rétegezés elvét" használva (az átlapoló közös területeket keresve) közelítette meg származásunk legvalószínűbb területét. Új felismerés az, hogy a leletek két csoportja: közülük egyik a részleges lovastemetkezés, mely azonos a hunokéval, és a másik, a magyarokra a baskir (=főfarkas) népelnevezés használata a kínai, arab és perzsa forrásokban bennünket a hunokhoz kötnek (14. és 21. fejezet). Ezek eddig ismeretlen régészeti és írott adatok.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Érdy Miklós független kutató, a korai Közép-Ázsia lovasnomád kultúráival foglalkozik. Keleti tanulmányait jól segitik korábbi iskolái, így kémiai PhD -je a hun bronzüstök vizsgálatánál hasznos, míg fogorvosi doktorátusa, DDS, a koponyák és más csontok kiértékelését segíti. 1990- és 1999-ben a HARVARD Egyetem kétszer hívta meg hogy hun régészeti eredményeiről előadást tartson a Belső-Ázsiai Committee sorozatában. Érdynek harmincon felüli tudományos közleménye van az eurázsiai hunokról két könyve mellett és számos nemzetközi konferencián adott elő (Oroszorszag, US, Kína, Kazahstan, Törökország,Olaszország, Magyarország.) Legutóbb a Mongol Akadémia hívta meg 2005-ben. Régészeti eredményeiből a térkép rétegezés elvét használva keresi a több térképen azonos átlapoló területeket vizsgálva a magyarság őshazájának legvalószínübb térségét.