Arts paper by Szabó, Lilla
Hungarian Nationa Gallery, Budapest

Az American Hungarian Foundation and Heritage Center képzőművészeti gyűjteménye

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Fulbright kutatói ösztöndíjjal 2011. november 1-én érkeztem az American Hungarian Foundation and Heritage Center (New Brunswick) képzőművészeti gyűjteményének a kutatása és szakmai feldolgozása céljából. Művészettörténészként, a nem Magyarországon élt/élő magyar képzőművészek kutatásával és életműveik feldolgozásával foglalkozom. A rendszerváltás óta több tanulmányom, és könyvem jelent meg a témakörből. Számos kiállítást rendeztem Magyarországon és külföldön, illetve tartottam előadásokat a Magyarország határain kívül, és az egykor az emigrációban élt/élő művészekről. 2000-ben Budapesten nemzetközi művészettörténeti konferenciát rendeztem 20. századi magyar képzőművészet Magyarország határain kívül címmel. Az amerikai földrészen élt képzőművészekről több előadás is elhangzott. A háromnapos konferencia ötven előadása „Külön világban és külön időben.” 20. századi magyar képzőművészet Magyarország határain kívül 1918-tól napjainkig címmel 2001-ben jelent meg.

2008-ban, Domján József festőművész és grafikus születésének 100. évfordulója alkalmából San Diegoban, a Mingei Múzeumban rendezett kiállításra hívtak meg előadást tartani. Témám, Domján József emigráció előtti képzőművészete és az 50-es évek magyarországi kultúrpolitikája volt. Ugyanezen utam során, New Brunswickban, az American-Hungarian Foundation and Heritage Center épületében a 3T – Tiltott, tűrt, támogatott képzőművészet címmel a korabeli hivatalos jegyzőkönyvek és törvények alapján beszéltem az 1945 utáni kultúrpolitikáról és a szocreál művészetről. (1945 után és a Kádár korszakban tiltott volt a külföldön élt/élő magyar képzőművészekről írni, kiállítást rendezni műveikből, stb.)
Molnár Ágoston Professzor úr ekkor mutatta be az Alapítvány minden szempontból rendkívül jelentős és fontos művészeti gyűjteményét.

1979-től dolgozom a Magyar Nemzeti Galériában. Pontosan tudom, hogy a 20. századi magyar művészettörténet egyik legkevésbé kutatott és ismert területe az Amerikában élt magyar képzőművészek munkássága, életpályája. Ezért kettős, kétszeres feladatomnak tekintem az AHF Múzeum gyűjteményében végzett munkát. Az amerikai magyarság történelme, léte, kultúrája és a magyarországi művészettörténet szempontjából.

Az AHF jegyzőkönyvei és az AHF Múzeum képzőművészeti alkotásai alapján, 1955-től rendszeresen érkeztek/érkeznek be művek a gyűjteménybe. A leltárkönyvek alapján minden ajándékba kapott alkotásnál szerepelnek az ajándékozó neve és címe mellett a beérkezésre vonatkozó szükséges adatok.

A gyűjtemény alapját (festmények, grafikák, vázlatok, szobrok)
-Magyarországi,
-amerikai magyar,
-Nyugat-Európában működött magyar képzőművészek alkotásai képezik.
-ezen kívül több műalkotás található az amerikai, német, osztrák, olasz, stb. képzőművészektől.

Az AHF Múzeumában találhatók továbbá:
-régi városmetszetek, történelmi portrék, régi történelmi nyomatok
-plakátok
-fotók (dokumentum, művészi, családi)
-és egyéb művészeti dokumentumok

Fontos megjegyeznem, hogy a vegyes anyagban, az egész Kárpát-medencéből kivándorolt művészek közt számos olyan név is szerepel, akiről szintén semmit sem tudtunk/tudunk Magyarországon.

A szakmai leltározás szerint meghatározott és feldolgozott műtárgyak alapján, az AHF and Heritage Center Múzeumában lévő művekről
-szakmai, művészettörténeti és
-kultúrtörténeti szempontok alapján egyaránt szeretnék előadásomban beszélni.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Szabó, Lilla has been an art historian of the Hungarian National Gallery in Budapest, since 1979. Her area of specialization is Hungarian fine arts of the 20th Century, both in Hungary as well as abroad. Dr. Szabó published many articles, studies, and monographs on this subject and organized exhibitions.