Language and Literature paper by Bucur, Tünde Csilla
János Zsigmond Unitárius Kollégium

Hagyomány, történelem és az én elbeszélése

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Előadásom középpontjában Závada Pál szociográfiája és regényei állnak. Mindenik a múltat igyekszik megragadni, az emberek, az adott közösség, földrajzi egység életét és gondolkodását meghatározó történelmi, társadalmi, gazdasági, politikai vonulatok identitás-meghatározó erejét tárja fel. Mind a Kulákprés című szociográfiában, mind szépirodalmi munkáiban a történelem kiemelt szereppel bír, a mikro- és makrotörténelem perspektívái, a különféle narratív struktúrák megjelenítései, a történetmozaikokból felépülő regények szövegdarabjai vizuálisan és textuálisan egyszerre konstruálnak történelmet. Történelem- és hagyományfelfogásuk felől vizsgálva, a múlt elbeszélésének lehetőségeiként értelmezve a műveket azt láttuk, hogy olyan tágan értett közös térbe és időbe íródó történetmozaikokról beszélhetünk, amelyek identitásformálói egy tótkomlósi szlovák-magyar identitással rendelkező, szlovák-magyar kevert nyelvet beszélő közösségnek.

A múlt elbeszélését narratív struktúraként fogja fel, annak tudatával, hogy a múlt elbeszélései (akár történelmi, akár irodalmi alkotás) konstrukciók, sosem ábrázolhatnak teljesen, hiszen mindig szelekció eredményei, minden írott dokumentum szöveg, amely korlátot szab az objektivitásnak. Az elbeszélt történelem nyelvbe és kulturális diskurzusba ágyazott, a múlt komplex szöveghalmazként érthető, a posztmodern metafikciós történelmi regény pedig reflektál a múlt szövegszerűségére, az elbeszélő szöveg intertextualitására és parodisztikusságára.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Bucur Tünde Csilla 2013-ban védte meg doktori dolgozatát a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. Tágabban értett kutatási területe a kortárs irodalom. Doktori disszertációjában Závada Pál munkásságával foglalkozott. A János Zsigmond Unitáius Kollégium magyartanára.