Science/Economics paper by Hantz, Lám Irén
Independent Scholar

Egy kezdeményezés kiteljesedése

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A kommunista diktatúra 1989-es bukása után Romániában hatalmas energiák szabadultak fel, társadalmi, kulturális élet terén. Negyven év lemaradását kellett bepótolni. Óceánon átívelő segítségnyujtás a közös munka gyönyörű példája az 1991-ben elkezdődött és ma is tartó Torockó-program.
A Torockó-program egy ifjúsági szabadidőközpont létrehozásával kezdődött. Az évek folyamán kiteljesedett Torockó népi építészetének kutatásával, faluturizmussal, múzeumfelújítással, galéria létesítésével amely időszakos kiállítások rendezésének biztosít keretet. Az immár húsz éve tartó munka számos torockói tárgyú könyv megjelenését is lehetővé tette.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Hantz Lám Irén 1958-ban a Bolyai Tudományetem Geológia-Földrajz szakán szerzett diplomat. 1961-1969 között a Babeş-Bolyai Tudományetem Földrajz szakán volt gyakornok. A fizikai földrajz tárgyköréből jelentek meg szakdolgozatai. Doktori tézisét a Rév-Báródi medence fizikai földrajzi jellemzéséből írta. 1969-től a Georghe Lazâr Pedagógiai Líceum tanára volt, majd 1984-től a Brassai Sámuel Líceumban tanított, nyugdíjba vonulásáig. Tanári tevékenysége alatt a romániai magyar sajtóban ismeretterjesztő cikkeket írt. 1998-ban a Torockó utikalauzzal jelentkezett, amit több más, irodalom- és helytörténeti könyv követett.