Language and Literature paper by Havas, Judit
Petőfi Irodalmi Múzeum

Jékely Zoltán útjai -- 1913-1982

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
„csak hangyamódra matarásztam a földtekén.”
Néhány életrajzi tény ismertetése elengedhetetlen a költőről, íróról, műfordítóról szólva; egész életét meghatározta az az erdélyi irodalmi műhely, amelyben a mestere, édesapja, Áprily Lajos volt.
Első verskezdeményei Enyeden születtek. A gimnázium első három osztályát Enyeden végezte.Tizenhárom éves korában az első barátságok és szerelmek élményével gazdagítottan el kellett hagynia a ,,Maros-parti Athént”, mert a család ismét Kolozsvárra költözött a megélhetés gondja, és az 1926-ban bontakozó erdélyi magyar irodalom okán. Jékely Zoltán 1931-ben középiskolai tanulmányi versenyt nyert s a 7-8. osztály elvégzése után érettségi vizsgát tett. Az Áprily-család otthonra lelt a budai Baár-Madas leánynevelő intézetben, lévén Áprily Lajos 1934-ben elnyerte az igazgatói kinevezést. Jekely a középiskolai verseny elismerésnek köszönhette, hogy mint magyar-francia-német szakos bölcsészhallgatót felvették a híres Eötvös Kollégiumba. A német szakos képzést az első félév végén művészettörténeti tanulmányokra cserélte. Egyetemi tanulmányait 1935-ben fejezte be, s még ez év decemberében bölcsészdoktorrá avatták. Lévén egyetemi évei alatt Jékelyre a legnagyobb hatást Horváth János lenyűgöző személyisége és hatalmas tudása tette, doktori értekezését Az erdélyi magyar irodalom kezdetei a háború után és Kuncz Aladár címmel Horváth Jánoshoz nyújtotta be.
1935 decemberében az Országos Széchenyi Könyvtárban helyezkedett el, mint fizetés nélküli gyakornok, s csak 1938-ban kapott könyvtárosi kinevezést. Első jelentős külföldi útjának időpontját 1937. júniusára tehetjük, amikor is az 1937-ben megjelent Kincskeresők című regényének tiszteletdíjából Velence, Verona, Firenze, Chiavari felfedezése után öt hetet Párizsban töltött.1939. nyarát ismét Velencében és Firenzében töltötte. S Jékely 1939 végén és 1940 elején már mint ösztöndíjas tért vissza Rómába.
Jékely Zoltán életében sorsdöntő dátum 1941, amikor a kolozsvári Egyetemi Könyvtár munkatársa lett.
1946 nehéz év volt Jékely Zoltán számára, mert megjelentetett műveinek örömét az új állampolgársági rendelkezések beárnyékolták. Döntéskényszerbe került 1946. augusztusában befejezte a Világosságbeli szerkesztői munkáját, s november végén Budapestre költözött. Hazatérését örömmel fogadták. Munkahelye ismét az Országos Széchenyi Könyvtár hírlaptára lett. 1948-ban ismét Itáliába utazott. A Római Magyar Akadémia élén Kardos Tibor állt, aki mondhatni irodalmi műhelyt hozott létre a Palazzo Falconieriben. Visszatérése után napi könyvtárosi munkája mellett, mondhatni az asztalfióknak írta verseit. Nyugalmat csupán a Szentgyörgy-pusztai ház nyújtott. Visegrád és Dunabogdány között Jékely nyaranta itt hódolt horgászszenvedélyének, amely ihlető forrása is volt. 1982-ben bekövetkezett haláláig számtalan külső és belső utazást tett meg a költő, aki mindvégig hű maradt szülőföldjéhez.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán professzor volt. Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa. 2006. március 15-én a Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette irodalmi munkássága elismeréseként.