Language and Literature paper by Ludányi, Andrew
Ohio Northern University

Book Presentation: Cseh Tibor: Csernátontól a Reménység Taváig

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Cseh Tibor élete (1925–2004) szorosan összefügg a szétszórtságban élő magyarok sorsával. Ezen belül példaképe és szellemi vezetője volt a külföldre szakadt magyarságnak, főleg a magyar cserkészmozgalom és az ITT-OTT folyóirat köré csoportosult Magyar Baráti Közösségen (MBK) keresztül.
Székelyföldön született, de Csernátonról még hatéves korában áttelepült Magyarországra. Onnan D.P.-ként került Ausztriába 1948-ban, és onnan Brazíliába 1949-ben. Már Ausztriában bekapcsolódott a cserkészmunkába és szervezésébe. Brazíliában fontos szerepet vállalt az ottani magyar cserkészet létrehozásában Rio de Janeiro városában. Itt aktív mozgatója volt a magyar kulturális életnek, mind a cserkész regös mozgalomban, mind a szabadegyetem irodalmi és művészeti előadásainak megszervezésében. Ezt a munkát feleségével, Gábor Annával végezték együtt. Miután munkahelye, a Cynamid vállalata új megbízatással küldte Észak-Amerikába, New Jersey államba, ott folytatta ezt a munkát is haláláig, 2004-ig. Ez lett életének meghatározó feladata, mert minden szabad idejét a cserkészetnek és az írásnak szentelte. 1972 után pedig – a herefordi találkozó után – állandó munkatársa lett a Magyar Baráti Közösségnek.
Megjelent cikkeiből témakör alapján antológiát állítottunk össze. Így élete fél évszázadának legértékesebb termését szeretnénk megmenteni az utókor számára. Írásai a Magyar Cserkész, a Vezetők Lapja, a Transsylvania és az ITT-OTT folyóiratokban és az MBK Kalendáriumában láttak napvilágot. Így e könyv potenciális olvasóközönsége a három kontinensen szétszórt magyarság, főleg a külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Magyar Baráti Közösség tagjai. A könyv terjesztését a fenti két szervezeten kívül biztosan támogatja majd, a családi kötelékek miatt is, a Haszmann család és néprajzi múzeumuk Csernátonban.

Írásait témakör alapján többféleképpen feloszthatjuk (l. a mellékelt ismertetőt). Több kiváló nevelő szándékú írása van fiatalok, cserkészek számára a néprajz, az irodalom és a történelem témakörében. Írásaiban a külföldre szakadt magyarság lélektani állapotát is hatásosan boncolgatja. Egyik kedvenc témája a „szétszórtsági” és a „hazai” magyarság kapcsolattartása. Sokat foglalkozik szervezési kérdésekkel mind a cserkészmozgalom, mind az MBK életében. Írásait mindenkor áthatja a megmaradásért és a fejlődésért való elszántsága! Ezt mind kiváló stílussal, jó példázattal és érdekes okfejtéssel tárja az olvasó elé. Hézagpótló antológia lesz a szétszórtsági magyarok életéről.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Andrew Ludanyi (Szikszó, 1940) is Professor Emeritus of Political Science at Ohio Northern University. His specialty subfields are Comparative Politics and International Relations. His research has focused on interethnic and inter-nationality relations in East Central Europe with particular attention on developments in Transylvania and Voivodina. He has published numerous articles and reviews and edited three book in his research area. His latest publication is “The Legacy of Transylvania in Romanian and Hungarian Historiography” (2011).