Language and Literature paper by Maróti, Orsolya
Balassi Intezet, Budapest

"Nem sokat tud csinálni?" A nyelv megőrzésének lehetőségei szórvány- és diaszpóraközösségekben

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A nyelv és az identitás kapcsolata sokféle lehet. Az identitás megőrzésének gyakorlata közösségenként és családonként is eltér. A legtöbb modellnek része azonban a szülők, nagyszülők nyelvének megőrzése: olyan érték, amiért érdemes erőfeszítéseket tenni. Előadásomban arra a kérdésre igyekszem megtalálni a választ, hogyan segítheti az alkalmazott nyelvészet ezeket a törekvéseket, és mit jelent a származásnyelvi szemlélet.
Amikor kétnyelvűségről beszélünk, az egyén nyelvhasználata szempontjából írjuk le tapasztalatainkat. A közösségi és az oktatási feladatok meghatározása szempontjából azonban érdemes megvizsgálni a származásnyelvi szemlélet nyújtotta lehetőségeket is, hogy a hétvégi és délutáni magyar iskolák diákjainak és önkéntes tanárainak is segítséget nyújthassunk.
A magyarul tanuló magyar származású diákok nyelvtudása olyan mintázatot mutat, amelynek leírása segítheti oktatásuk hatékonyságának növelését. Sokan a magyarországi tanulókhoz hasonlónak tekintik őket, máskor éppen ellenkezőleg történik a besorolás: haladó szintű külföldi nyelvtanulók között találjuk őket. Nehéz feladatot jelent számukra mindkét csoporthoz tartozás. Az előbbiben komoly gondot jelent számukra a magyarországi iskolások számára készített tananyagok nyomasztó összetettsége, az utóbbiban elsikkadnak olyan részterületek, amelyeknek fejlesztésére a külföldieknek nincs szükségük.
A megoldás a tanárok és a tanulók tudatosságának fejlesztésében rejlik: a nyelvtudás értékének hangsúlyozása mellett a feladatok meghatározására is szükség van. Ezzel a szemlélettel csökkenthetjük a származásnyelvi diákokra nehezedő pszichés terheket és valódi segítséget nyújthatunk nekik.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Orsolya Maróti (MA Hungarian Literature, Linguistics and Language Pedagogy, ELTE University, Budapest; MA Hungarian as a Second Language and Hungarian Studies, ELTE University, Budapest; MA Cultural Anthropology, ELTE University, Budapest; PhD in Linguistics, University of Pécs) is working as the Head of the Hungarian Language Department at the Balassi Institute and as a lecturer at the Department of Hungarian as a Foreign Language, Eötvös Loránd University.
She has experience in teaching foreign (HSL) and heritage students (HHL) for 17 years in the Balassi Institute and at the Corvinus University in Budapest.. She teaches linguistics and language pedagogy at Eötvös Loránd University and at Károli Gáspár Protestant University. She has worked with Hungarian language teachers as a teacher trainer (HSL and HHL) in Canada, in the Netherlands, in Germany and in many other countries where there are Hungarian language courses for heritage and HSL students.