Education paper by Nagy, Éva
Ministry of Education

Templom és iskola - 200 éves a bukaresti magyar nyelvű oktatás és református egyház

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
"Csak anyanyelvemen lehetek igazán én." - mondta Kosztolányi Dezső, s meg kell találnunk a saját Én-ünket, ahhoz, hogy valóban részei legyünk a sokszínű európai (és nem csak) kulturális világnak, amelyben - szintén Kosztolányit idézve, ”Erős várunk a nyelv”. Ezekkel a gondolatokkal köszöntöm a 40. AHEA-konferencián részt vevő tanárokat, diákokat és minden érdeklődőt azon események iránt, amelyeken különös hangsúlyt fektetünk itt a Kárpát-medencében, a magyar nyelv, kultúra és oktatás megőrzéséért, ápolásáért és fejlesztéséért, hiszen Nagy László szavaival élve: ”Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig”.
Előadásomban szó lesz a 200 évvel ezelőtt megalakult bukaresti református egyházról és magyar nyelvű oktatásról, annak sikereiről és nehézségeiről, fontosabb történelmi pillanatokról, kiemelkedő személyiségekről, pedagógusokról és diákokról, valamint más érdekességekről.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Dr. Nagy Éva 2010-től Államtitkári Kabinetigazgató a bukaresti Tanügyminisztériumban és magyar tanár (külső munkatárs) a Bukaresti Tudományegyetem-Idegen Nyelvek Fakultása-Hungarológia Tanszékén, ahol 2008-ban fejezte be PhD tanulmányait, a nyelvészet/média-kommunikáció terén. Témavezető dr. Murvai Olga professzor volt. Tizenhárom évig a Román Rádió illetve a Román Televízió bukaresti Magyar Adásainak szerkesztő-bemondója volt, öt évig sajtó-referens a bukaresti Magyar Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltségének-ITD-H Irodájában. Két évig Parlamenti Kapcsolatokért felelős igazgató volt a bukaresti Tanügyminisztériumban és több éven át tanár (külső munkatárs) a bukaresti Ady Endre Líceumban, valamint a Bukaresti Tudományegyetemen.