Language and Literature paper by Havas, Judit
Petőfi Irodalmi Múzeum

…lenn a porban / emlékestül…Az emberi létezés értékei és korlátozott lehetőségei…

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Jékelynél az idő, a szerelem, a halál mindig központi kérdés volt. A köznapi élet mögött mindegyre az elmúlást fedezi fela költő. Az ünnepelt színésznő arcán a halál árnyékát látja, a rádióból kiszűrődő éneket hallgatva a végleges elnémulásra gondol s megírja a Caruso emlékének című remekét, a folyón sodródó rönkök az örök alámerülést juttatják eszébe. A szerelem önfeledt perceiben is a majdani elmúlásra kell eszmélnie:
Az életműben sajátos feszültség jön létre a szorongásos képzeletet és az ellenőrzést gyakorló értelem között. A fantázia sorra felrajzolja az elmúlás következményeit, félelemre és önsajnálatra indítja az izgatott szívet, az értelem viszont kérdőjeleket rak a szomorú képek után, idézőjelbe teszi a félelmet és az önsajnálatot. Ennek a feszültségnek feloldása az irónia. S miközben meg akarja érteni a történelmi gondokat és választ keres magában az emberi létezés kérdéseire és korlátozott voltára, ugyanakkor gondolati és érzelmi tekintetben egyaránt küzd a végső reménytelenség ellen.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán professzor volt. Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa. 2006. március 15-én a Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette irodalmi munkássága elismeréseként.