Education paper by Nagy, Éva
Ministry of Education, Bucharest

Tanügy és Egyház - magyar anyanyelvű oktatás az 5oo éves Reformáció tükrében, Romániában

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
”Erős várunk a nyelv”, vallja Kosztolányi Dezső híres költőnk, a református zsoltár szerint: ”Erős várunk nékünk az Isten”. Ezekkel a sokatmondó gondolatokkal köszöntöm a 2o17-es AHEA-konferencián részt vevő meghívottakat, tanárokat, diákokat és minden tisztelt érdeklődőt azon események iránt, amelyeken különös hangsúlyt fektetünk a magyar nyelv, kultúra, oktatás, történelem stb. megőrzésére, ápolására, és továbbvitelére nemzedékről-nemzedékre.
Előadásomban szó lesz a romániai magyar anyanyelvű oktatásról és a több mint 2oo évvel ezelőtt megalakult bukaresti református egyházról és magyar nyelvű oktatásról, annak sikereiről és nehézségeiről, fontosabb történelmi pillanatokról, kiemelkedő személyiségekről, pedagógusokról és diákokról, valamint más sajűtosságokról.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Dr. Nagy Éva 2o1o-től Államtitkári Kabinetigazgató a bukaresti Tanügyminisztériumban. Tizenhárom évig a Román Rádió illetve a Román Televízió bukaresti Magyar Adásainak szerkesztő-bemondója volt, öt évig sajtó-referens a bukaresti Magyar Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltségének-ITD-H Irodájában. Két évig Parlamenti Kapcsolatokért felelős igazgató volt a bukaresti Tanügyminisztériumban és több éven át magyar szakos tanár külső munkatársként, a bukaresti Ady Endre Líceumban, valamint a Bukaresti Tudományegyetemen, ahol doktori címet is szerzett nyelvészet/média-kommunikációból 2oo8-ban.
E-mail: evanagy_nagyeva@yahoo.com