Education paper by Szűcs, Melinda
ELTE Origó Nyelvi Centrum

Magyar nyelv mint idegen nyelvvizsga

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Kft. (ITK) 2012. április 12-én kezdte meg működését a több mint negyvenéves múltra visszatekintő ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ tevékenységi jogutódjaként.
Az ITK több évtizedes múltra visszatekintő kétnyelvű magyar vizsgarendszere mellett kidolgozta a jelenleg négyszintű, egynyelvű Origó vizsgarendszert, mely 2000. január 1-jén felváltotta a korábbi kétnyelvű magyar vizsgát. Az Origó vizsgarendszer jelenleg az alábbi szintekre van kidolgozva: belépő szint (A2), alapfok (B1), középfok (B2), felsőfok (C1).
2016 januárjától a korábban önálló egyetemi intézetként működő szervezet új vállalkozási piaci alapra helyezve folytatta tevékenységét ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. (ONYC) néven, változatlan tevékenységi körrel.
Az ONYC nyelvvizsgáztatással és idegennyelv-oktatással foglalkozik. Vizsgahely-hálózatában Magyarországon több mint 60 akkreditált helyen szerezhető Origó típusú nyelvvizsga-bizonyítvány. Egyedülálló módon az év mind a 12 hónapjában, több mint 30 nyelven kínál vizsgalehetőséget.

Az Origó magyar mint idegen nyelvvizsga a négy nyelvi alapkészség tudásszintjét méri. A szóbeli vizsgán a beszédkészséget és a beszédértés készségét értékeljük, az írásbeli vizsgán pedig az íráskészséget és az olvasott szöveg értésének készségét. Az egyes feladatok megoldása során közvetítő nyelvet nem használunk, a közvetítő készséget nem mérjük. A szóbeli és az írásbeli vizsga külön is letehető. A kettő együttes letétele esetén egy összesített vizsgaeredményt kap a vizsgázó. A megfelelési minimum 60 % részvizsgánként.
Intézetünk emellett a 10-14 éves korosztály számára Junior nyelvvizsgát dolgozott ki angol, német és magyar nyelvből, amely A2 szintű nyelvtudást mér.
A magyar mint idegen nyelvi vizsga Magyarországon kívül Kanadában, Oroszországban és Romániában is letehető.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Történelem-, német nyelv és irodalomszakos középiskolai tanár. 1989 óta az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ nyelvtanár-fővizsgáztatója, 2005 óta a német szakcsoport vezetője, 2015 óta az ELTE Origó Nyelvi Centrum vizsgafejlesztési és vizsgaszervezési igazgatóhelyettese. Több tankönyv szerzője és társszerzője, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ szakértője, az Európai Nyelvtudásmérők Szövetségének (ALTE) tagja.