Language and Literature paper by Havas, Judit
Petőfi Irodalmi Múzeum

Bátran éltem idáig …. Szabó Magda

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Az ajtó című regény a nagysikerű író, Szabó Magda tán nemzetközileg legismertebb műve. Párizsban 2003-ban Femina díjat kapott s Amerikában is megismerhette az olvasó közönség több angolnyelvű átültetésben is.
Előadásomban a mű főszereplőinek nagy dilemmáival kívánok foglalkozni. Azokkal, amelyek közül tán az írónő házvezetőnője, Emerenc fogalmazza meg egyszerűen a legalapvetőbbet:
„Nagyobbat nem adhat az ember senkinek, minthogy nem enged neki módot a szenvedésre.”
Ha ízlelgetjük a kulcsszavakat: Szabó Magda, kereszténység, XX. század, méltóság, kötelesség, bizalom… Elgondolkodtató, mi az az érzelem, ami e között a két ember – Emerenc és az Írónő – között kialakul? Mi az a pogány szenvedély, amivel a klasszika-filológiában és a kereszténységben ugyanolyan mélyen hívő Szabó Magda a művében összeköti őket, őket, akiknek tulajdonképpen semmi közük nincs egymáshoz? Egyike sem a hagyományos kapcsolatoknak, melyekhez az európai irodalom – és saját kapcsolati hálónk – hozzá szoktatott bennünket: nem barátság, nem bajtársiasság, nem kollegialitás, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más. Valami ősibb. Valami barbárabb. Megszeretik egymást. Váratlanul, okok és előjelek nélkül. Olyan példaértékű ez a kapcsolat, hogy idéznünk kell mit mondott Ruth Naóminak:
,,ahova te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.” (Ruth1:16-17)
Két ember ismerkedésének történetében az "antropológiai talányok" a mindennemű kapcsolatokban örökké nyitva maradó kérdések vagy éppen a rájuk adott rossz válaszok ott rejlenek a műben s úgy gondolom, hogy a 100 éve született Szabó Magda életművének ez a reprezentáns műve a mai 21. századi ember számára is tanúságtétel.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán professzor volt. Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa. 2006. március 15-én a Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette irodalmi munkássága elismeréseként. drhavasjudit@gmail.com