History/Political Science paper by Haffner, Tamás
University of Pécs

A magyar energiapolitika történeti alakulásának geopolitikai aspektusai

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Tanulmányom egy speciális, a jelenlegi globális energiapolitikai folyamatok között közérdeklődés felkeltésére alkalmas aspektusból, a geopolitika aspektusából vizsgálja a 20. század második felének és a 21. század elejének magyar történelmét és annak folyamatait.
Az energiapolitika az 1950-es éveket követően a nemzetállamok fontos stratégiai kérdése, az energiatermelést domináló fosszilis energiahordozók egyenlőtlen földrajzi elhelyezkedése energiaimportőr és energiaexportőr országokra osztotta fel a világot. Az energia meghatározó politikai potenciállá, s több esetben háborút kiváltó okká vált a 20. század második felétől napjainkig, ezáltal a modern kori történelem egyik fő mozgatórugója volt. Magyarország energiahordozókban rendkívül szegény állam, az ország energiapolitikáját, a felhasznált energiahordozók típusát nagymértékben meghatározta az energiafüggőség.
A II. világháborút követően szovjet mintára létrejött extenzív, energiaigényes iparához szükséges megnövekedett szükségletét szinte teljes mértékben a Szovjetunióból szerezhette be. Magyarország a többi közép-európai országhoz hasonlóan az elmúlt 25 évben számos intézkedéssel próbálta meg csökkenteni Oroszországhoz kapcsolódó egyoldalú energiaimport-függőségét, azonban ezek a törekvések csak részsikereket értek el, Magyarország és Közép-Európa nagy részének orosz energiaimport-függősége napjainkig fennmaradt.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Haffner Tamás közgazdász, okleveles közgazdasági elemző, a közgazdaságtudomány doktora, a földtudományok doktorjelöltje. 2011 óta foglakozom a magyar energiapolitika kutatásával, többek közt annak történeti aspektusával. A témában 2018-ban doktori fokozatot (PhD) szereztem a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. 2015 óta, jelen tanulmányom keretében foglalkozom a magyar energiapolitika geopolitikai aspektusaival. Munkámat jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltjeként végzem. Kutatómunkám mellett Pécs város területfejlesztési intézményének, a Pécsi Helyi Akciócsoportnak az igazgatói feladatait látom el.