Education paper by Haffner-Kiss, Alexandra
University of Pécs

A zeneiskolai oktatási rendszer több szempontú elemzése

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A közismereti órákon, ahol 20-30 diák vesz részt, kevesebb szerep tud jutni a tanulók egyéni fejlesztésére. Gyakran előfordul, hogy egy tanuló rendelkezik egy-egy tantárgy elsajátításához szükséges kompetenciával, csak több segítségre és fejlesztésre van szüksége, mint amennyire egy közismereti óra alkalmával sor kerül. E probléma megoldására a zeneiskolai egyéni órák nyújthatnak lehetőséget. Amennyiben egy tanuló a közismereti órák alkalmával már a kezdeti időszakban számos kudarccal találja magát szembe és nem tapasztalja meg a sikerélményt az kihatással lehet egész további tanulmányaira is. A zenei órák alkalmával azonban további figyelmet és segítséget tudnak nyújtani a zenepedagógusok, hogy a gyermekek egyes részkompetenciái, személyiségfejlődésük tovább fejlődhessen illetve, megtapasztalhassák a sikerélményt és a problémák megoldásának metódusát.
Számos tanulmány csoportosítja a Z generáció szülötteit is két korcsoportra. Ez esetben, az 1995-2010 között született gyermekek adják a jelenleg zeneiskolában tanulókat. Hasonlóan a korábbi generációkhoz e generáció értékorientációja és személyiségjellemzői is eltérőek a korábbi generációtól. A Z generációhoz tartozó tanulók már úgy élik mindennapjaikat, hogy egyszerre vannak jelen a személyes kapcsolataikban és az online felületen is. Jellemző továbbá, hogy igénylik az állandó inger gazdag környezetet.
A Z generációhoz tartozó tanulók számára a zenei tanulmányok megfelelő kiegészítést nyújtanak a köznevelésben megszerzésre kerülő tudás mellé. Egy magyarországi kisváros zeneiskolai tanulóinak szülei körében végzett kérdőíves vizsgálat eredménye megmutatta, hogy a zenei tanulmányok segítségére lehetnek többek között a diákoknak a saját tudásuk határainak bővítésére, a siker élmény megtapasztalására, a probléma megoldó készség fejlesztésére és kiemelten a szociális készségek fejlesztésére egyaránt.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Haffner – Kiss Alexandra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett trombitaművész BA diplomát majd zenepedagógus MA diplomát. 2016-ben a Nemzet Fiatal Tehetsége, 2017-ben Új Nemzeti Kiválóság Ösztöndíjakban részesült. 2018 óta a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola doktorandusza. Kutatásait a zenepedagógia terén 2016-ban kezdte meg, kutatási területe a zenei tanulmányok pozitív hatásainak vizsgálata.