Education paper by Havas, Judit
Petőfi Irodalmi Múzeum

Csodaváró hangszer -- a szép magyar beszéd elsajátításának módszere

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Előadó körútjaim során tapasztaltam, mennyire fontos a külföldi magyarságnak az anyanyelv ápolása és megtartása. A harmadik nemzedék már gyakran csak törve beszéli a magyart, de éppen ebből a közegből kerül ki a nyelvtanulók széles tábora. A magyar környezetben felnőtt nagyszülők nem mind sajátítják el tökéletesen új hazájuk nyelvét; a szülők már külföldön tanulnak magyarul, a nyelvet csak szűkebb környezetben, ingerszegényebb kommunikációs helyzetekben használják. Így érthető, hogy a harmadik nemzedékben fölébred a vágy szülei nyelvének ‒ tehát kultúrájának ‒ alaposabb megismerésére. Ebben számos szervezet siet az érdeklődők segítségére. Sokan tanítják nyelvünket világszerte, s nem mind rendelkeznek nyelvoktatói végzettséggel. Azonban magyarságtudatuk, a magyar nyelv végtelen szeretete és átörökítésének missziója összekapcsolja őket.
Magyarországon s a nagyvilágban a művészi, de az értő beszéd és vers tanításának célja, hogy hozzásegítse a pedagógusokat, a magyart mint idegen nyelvet oktatókat és a hallgatóikat a beszédük oldottá és természetessé tételéhez és segítse őket akár az iskolai oktatás fórumain való megszólalásban; de akár egyéb nyilvános fórumokon, köznapi életben való megnyilvánulásokban is. A cél az érthetőség és az élményszerűség megvalósítása akár a mindennapi életben. Ennek elérését szolgálja a módszer: a jelöltek különböző képességfejlesztő gyakorlatokon - légzéstechnika, beszédtechnika-,valamint koncentrációt fejlesztő feladatokon, szövegértelmezéseken és memoritereken keresztül képessé válnak a nyelv magas szintű, tudatos használatára, szövegek interpretálására, az elsajátított ismeretek átadására, a kommunikációs és retorikai képességek fejlesztésére.
A gyakorlatok elsajátításával, a gyakorlatok készséggé fejlesztésével, az önismereti képességek kialakításával alkalmassá válik a hallgató bármilyen szöveg hangzóvá tételére. Mindezen tapasztalatokat felhasználva ajánlom előadásomban a különféle technikák elsajátítását.
Előadásom befejezéseként a szöveggyűjteményem közzétételével a tanításban-, s a magyar irodalomban való tájékozódást kívánom segíteni.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán professzor volt. Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa. 2006. március 15-én a Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette irodalmi munkássága elismeréseként. drhavasjudit@gmail.com