Cultural Studies paper by Hegedüs, András
Education and Society - Doctoral School of Education, University of Pécs

Várkonyi Nándor irodalom- és kulturtörténész szellemisége és Pécs (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Kutatásomban Várkonyi Nándor (1896-1975) életútját és munkásságát vizsgáltam, különös tekintettel Péccsel való kapcsolatára. Várkonyi 1924-től haláláig élt és alkotott a városban. Ez idő alatt az Egyetemi Könyvtárban dolgozott főállásban nyugdíjba vonulásáig (1956), emellett egy évtizeden át óraadóként tevékenykedett az Erzsébet Tudományegyetemen (1935-45), alapító tagja volt a Janus Pannonius Irodalmi Társaságnak (1931-1945; a társaság 1945-48 között Batsányi nevét vette fel), és szerkesztette az egyesület folyóiratát (Sorsunk, 1941-48).
Élete során szerteágazó kapcsolati rendszert tudott kiépíteni, tanítványai, barátai közé olyan jeles személyeket sorolhatunk, mint például Weöres Sándor, Hamvas Béla vagy gróf Révay József.
Várkonyi súlyos testi fogyatékossága (siketség) ellenére tudott létrehozni egy olyan értelmiségi kört, amely a fővárostól való távolsága ellenére sem vált provinciálissá, és hatása bőven túlnyúlt a régió határain. Kutatásomban megpróbáltam feltárni azokat az okokat és tényezőket, melyek hozzásegítették sikeres működéséhez. A második világháború utáni rendszerben ugyan háttérbe szorult (szorították), így emléke mára megkopott, de érdemei így is vitathatatlanok a hazai, különösen a pécsi művelődés történetében.
Kutatási módszerem a személyes- és publikus források tartalmi elemzésén, valamint az egyetemi hivatalos dokumentumok és a szakirodalmi források összevetésén és feldolgozásán alapult.
Felhasznált forrásaim a teljesség igénye nélkül: Bertók László: Várkonyi Nándor bibliográfia; Kende Kata (szerk.): Várkonyi Nándor élete képekben; Miklóssy Endre: Várkonyi Nándor olvasókönyv; Nagy Imre: Várkonyi Nándor – Portré és tabló; Várkonyi Nándor: Pergő évek; Várkonyi Péter: Várkonyi Nándor öröksége.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
András Hegedüs graduated from University of Pécs in History and Folklore (2014). Now he is a doctoral candidate at the ”Education and Society” Doctoral School of Education, and a member of the Supervisory Committe at The Doctoral Student Association of PTE. His research area is the networks between masters and disciples, with special regard to the network of Nándor Várkonyi.