Science/Economics paper by Pótó, Judit
University of Pécs

Civil szervezeti struktúrák változásai a szervezeti célok függvényében – Cserkészszövetségek működésének különbségei (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A cserkészet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. A Magyar Cserkészszövetség 1912-es alakulása óta végez ifjúságnevelő munkát önkéntesei segítségével. Az 1948-as magyarországi betiltás után ez a nevelő munka (az önkéntesek által ismert szervezeti struktúrával és a szervezeti tudással együtt) a határokon túl élt tovább elsősorban, a Külföldi Magyar Cserkészszövetségben. Amikor 1989-ben a rendszerváltás után újjáalakult a Magyar Cserkészszövetség, két forrásból táplálkozott: egyrészt a még itthon élő öregcserkészek tapasztalataiból, másrészt – nagyobb részben – a Külföldi Magyar Cserkészszövetség tudásából (leghangsúlyosabban a vezetőképzési rendszerek megtanulása-átvétele formájában).
Elmondható tehát, hogy a két szervezet hagyományai és múltja szorosan összefügg, és az egymástól való tanulás miatt ez a kapcsolat megmaradt. A ma megfigyelhető szervezeti sajátosságok, a szervezeti struktúra, a döntéshozatal, az önkéntesek koordinációjának eszközei, az egyes szervezeti szintek szerepe és a szervezeti kultúra azonban eltérő a két szervezetben – noha a fő célok és fő módszerek továbbra is ugyanazok, és a szervezeti sajátosságok mérhető alapegységei sok esetben ugyanúgy megtalálhatók. Az esettanulmányon keresztül bemutatható, hogy a célrendszer eltérő hangsúlyai ill. az eltérő külső környezeti adottságok hogyan befolyásolják egy nonprofit szervezet szervezeti kultúráját, működésmódját és még szervezeti struktúráját is.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Judit Pótó is a PhD-student at the Faculty of Business and Economics, University of Pécs, teaching mainly management and management practice, and interesed in participative and training-focused education methods in the classroom. Her PhD-research is about the growth of the nonprofit organizations, and how the results of growth influence the organizations’ internal structure and management. As a former National Chair of the Hungarian Scout Association, her research interest also including the topic of volunteers’ motivation and the impact of volunteering to the society and to the professional career of the volunteers.