History/Political Science paper by Petrás, Éva
Committee of National Remembrance

Kerekasztal-beszélgetés --- Petrás Éva: Álarcok mögött - Nagy Töhötöm életei című könyvéről (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Nagy Töhötöm jezsuita szerzetes, később szabadkőműves fordulatokban gazdag élete a 20. századi történelem egyik kortanújává tette őt. Nevét leginkább a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete, a KALOT története okán említi a történettudomány, amelynek egy időszakban Nagy Töhötöm is egyik irányítója volt. Nagy Töhötöm szerepe azonban nem állt meg a KALOT-nál: 1944 végén átszökött a frontvonalon, hogy a szovjetekkel tárgyalva biztosítsa a mozgalom túlélését; majd 1945–1946-ban többször is határokon átszökve vitt és hozott híreket Róma és Magyarország, a Vatikán és a magyar katolikus egyház számára; XII. Piusz pápa megbízásából pedig titkos, puhatolózó tárgyalásokat folytatott a Szentszék és a szovjetek közötti kapcsolatok esetleges rendezéséről. Egyházi diplomáciai szerepvállalása Mindszenty József esztergomi érseki kinevezése kapcsán is jelentékenynek mondható, azonban éppen a vele való kapcsolat lett számára problémák forrásává. Mindszenty hatására a jezsuita rend vezetése 1946 végén ugyanis már nem engedte Rómából hazatérni, hanem Dél-Amerikába helyezte, ahol folytatta ugyan szociális munkáját, de helyzetét száműzetésnek értékelte. Nehézségei katalizálták hivatásválságát, így 1948-ban elhagyta rendjét, majd Argentínában megnősült; 1952-ben pedig belépett a szabadkőművesek közé. Szélesebb körben is ismertté vált 1963-ban spanyolul, majd 1965-ben magyarul megjelent, visszaemlékezésein alapuló Jezsuiták és szabadkőművesek című művével. Nem volt azonban maradéktalanul elégedett új életformájával, ezért úgy döntött, hogy családjával együtt hazatelepül Magyarországra. Hazatelepülésének lehetőségéért azonban nagy árat fizetett: a magyar állambiztonság 1966-ban beszervezte és 1979-ben bekövetkezett haláláig ügynökként, majd titkos megbízottként foglalkoztatta.

Petrás Éva 2019-ben az ÁBTL és a pécsi Kronosz kiadó gondozásában megjelent életrajzi monográfiájáról a szerzővel Némethy Kesserű Judit és Bánkuti Gábor, a PTE BTK Modernkori Történeti Tanszék tanszékvezető-helyettese beszélget.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Éva Petrás (PhD) studied at Pécs University with specialization in history and English, and subsequently received her MA degree in modern history at Central European University. She obtained her PhD in history at the European University Institute in Florence in 2003. Between 2009 and January 2020 she worked as a researcher in the Historical Archives of the Hungarian State Security (ÁBTL), Budapest. Since February 2020 she works as a research fellow of the Committee of National Remembrance (NEB). She is also a member of the “10 generáció/10 Generations” – “Lendület” Research Project of the Hungarian Academy of Sciences.