Education paper by Sütő, Éva
Education and Society Doctoral School of Education at the University of Pécs

Átalakuló magyar szakképzés, főszerepben a „Z” generáció/Transforming Hungarian Vocational Education, Starring Generation „Z” (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
A szakképzés napjaink aktuális témájává vált. A szakképző iskolák presztízse alacsony szinten áll, miközben Magyarországon a cégek a szakemberek hiányával küzdenek. A neveléstudománnyal foglalkozó szakértők az oktatás és a képzés válságáról beszélnek, és az eredményeket az oktatási- és a szakképzési rendszerek gyors egymás utáni átalakításától remélik. A 2020-as év a szakképzés átalakításának éve. A „Z” generáció (1996-2010 között született) tagjai lesznek az aktuális évtized munkavállalói. Ők már az iskolák padjaiban ülnek. A generációs jellemzőket szintén figyelembe kell(ene) venni, amikor az oktatás, szakképzés átalakításához hozzákezdenek a szakemberek. Ezek a fiúk és leányok a sikerre szomjaznak, nagy hatással van rájuk a közösségi média, nem szeretnek tanulni, és rendszerint nem is tanulnak. A szakképző iskolába járó diákok tanulási motivációja tehát alacsony szinten áll. A jogszabályi változtatások mellett ezeknek diákoknak tanulási motivációját szükséges emelni ahhoz, hogy a szakképzés sikeres legyen, és jól képzett szakemberek kerüljenek ki az iskolapadból.
Előadásomban összehasonlítom a jelenlegi és a 2020. július 1-től érvényes szakképzési rendszert, a diákokat érintő pozitív változásokat, kitérek a generációs jellemzőkre és ismertetem a szakképző iskolások tanulási motivációjával kapcsolatos kutatásom során kapott legfontosabb eredményeket.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Éva Sütő is a PhD student at the Education and Society Doctoral School of Education at the University of Pécs. She is an economist and education teacher.
In addition, she has been working in a Trade and Catering Vocational Training School called István Széchenyi in Kaposvár for 14 years. Her research theme is students’ learning motivation at vocational training school. She has taken part in several conferences and her studies were published in conference books or year books. The English publication „Learning motivation and self-regulated learning at vocational training schools” was published by J. Selye University in Komarno in 2020.