Science/Economics papers

Bartos-Elekes, István

Ady Endre Líceum, Nagyvárad, Románia

Stroboszkópos fényképekkel támogatott fizikatanítás a nagyváradi Adyban (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Az elemi iskolai és a középiskolai fizikatanításban számtalan olyan fogalommal találkozunk, amelyeket képtelenség „krétával” megmagyarázni. Nekünk, tanároknak igen egyszerű: rápillantunk a képletre, és már el is tudjuk képzelni a mozgás pályáját, de a diák „ezt nem látja”, mi sem láttuk annak idején! Még a ’70-es évek közepén vendégtanár voltam Marokkóban egy francia nyelvű arab líceumban. Hazafele jövet megcsodáltam az Altamira barlang tíz-tizenötezer éves falfestményeit és egy nyolclábú vaddisznó képét pillantottam meg. Rögtön beugrott a stroboszkópos képek használata a tanításban. Itthon egy klasszikus elektronikus stroboszkópot terveztem, meg is építettem, és rengeteg képet készítettem. Az akkori stroboszkópokhoz képest a kísérlet indításakor létrejött (szinkron) első villantás óriási segítséget jelentett. Egy 1989-es szabadalmam alapján (PIO – Parallel Input Output) a számítógép vette át a villantásvezérlő és a kísérletvezérlő szerepét, valamint a teremvilágítás, a fényképezőgép zárszerkezete, a kísérlet fényképének optikai kivágása, a felvételek megszámlálása és korlátozása szerepét. A megfigyelőt egy második PC (Slave) által vezérelt fényképezőkocsiba „ültettem”, és szinkronban mozgattam a fényképezett jelenséggel. A fényképezőkocsi egyenletesen, esetleg gyorsulva mozgott, nagyon érdekes jelenségeket lehetett rögzíteni.

Ha számítógép-vezérelt kísérlet, akkor azt csinálok, amit akarok – gondoltam! 1992-ben az addig és az azóta is használt állandó időközű villantások mellé bevezettem az állandó térközű és a változó térközű villantásokat. A szükséges időközt az elképzelt mozgásfüggvény inverz függvénye alapján számítottam ki és villanttattam a Master PC-vel. Időlupe keletkezett! Olyan részleteket láttattam meg a mozgásból, amelyeket csak elképzelni, de mérni nem tudtunk.
Álljon itt egy demó képsor egy öt módon fényképezett szabadesésről. A hatodik kép, amely tökéletesen azonos az egyik képpel, de mégis nagyon mást fényképeztem, „már nem fért a többi közé”, ezért azt az előadásomban fogom bemutatni sok más kép között. (Click on the black box below right.)



Brief Professional Bio (max. 100 words):
A nagyváradi ADY Endre Líceum nyugalmazott fizika- és informatikatanára, az MTA külső köztestületének tagja vagyok, kísérleti berendezéseket tervező és építő fizikus-elektronikus. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán végeztem 1968-ban. 1974-76-ban Marokkóban, egy francia nyelvű arab líceumban voltam vendégtanár. A hazajövetelem után, tíz éven át egy elektronikai szaklíceum elektronikatanára voltam, közben építettem a doktori értekezésem elektronikai hátterét. 1987: Impulzusüzemű NMR berendezések építési problémái és a vegyi eltolás mérésére kifejlesztett módszer. 1987-ben meghívtak a nagyváradi Ady Endre Líceumba fizikát tanítani, egyúttal egy modern Fizikumot építeni. Elvállaltam, az elképzelésem alapja az 1987-ben elkészült és 1989-ben szabadalmazott interfész volt, CNC labor készült. A Fizikum mottójává avanzsáltam a fizikatanári életem jelszavát: „A kísérletek nélküli fizika nem több egy érthetetlen képletgyűjteménynél”. Betartottam, betarttattam.




Finta, Zita

University of Public Service

Az önkormányzati vagyon átrendeződése az oktatás reformjának tükrében (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Magyarországon az elmúlt megközelítőleg 10 évben több alkalommal jelentős változáson ment keresztül a köznevelési intézmények tulajdonosi és fenntartói jogviszonya, amelyek alapvetően centralizációs folyamatokat jelentettek. Mi indokolta az átalakítási folyamatokat? Az Alaptörvényben rögzítésre került, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez. Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja. A modern állam fejlődésének elengedhetetlen vele járója a közigazgatás permanens reformja. A napjainkat befolyásoló különféle válságok (gazdasági, egészségügyi), valamint a technika fejlődése az államot újra és újra reformlépésekre kényszeríti. Ezek hatásai a külső körülményektől függően hol az állam szerepét növelik, hol pedig csökkentetik, attól függően is, hogy a különféle erőforrások milyen formában állnak rendelkezésre (például a piaci- vagy a magánszféra erőforrásai). Az oktatási feladatok ellátása is többször módosult már, a változásokat gyakran az oktatás-szakmai kérdések mellett gazdasági szempontú hatások, illetve nemzetközi hatások is generálták. Erős dominanciával jelent meg az oktatás központosításában az önkormányzati adósságállomány kezelésének szükségessége 2010-re. A korábban kialakult szabályozási modellektől elszakadva egy teljesen átalakult szabályozási környezet alakult ki napjainkra, amely hatást gyakorolt a közigazgatás valamennyi szereplőjére. A 2010-ben elindult reformfolyamatokban első körben a megyei fenntartású intézmények kerültek állami tulajdonba, majd pedig a helyi önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények átvétele, majd vagyonkezelésbe vételei követték azokat. Az előadásom az oktatásszervezés reformlépésein belül a vagyonjogi kérdésekkel foglalkozik és mint egyik kiváltó okként az önkormányzati adósságrendezési eljárás kiváltó okait elemzi.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Zita Finta, PhD student at the University of Public Service, Budapest, Doctoral School of Public Administration Sciences focused on Public administration management and sociology. I am an economist, cheif financial officer of The Hungarian Accreditation Committee. Previously, I dealt with the operational tasks of public educational institutions maintained by local governments and universities.
After having my MSc degree Public Policy and Management (2010). My research interest is regulatory system of public education reform.
Contact information: zita.finta@gmail.com





Jarjabka, Ákos, Edit Dukai and Köő Norbert

University of Pécs, Hungary

The Establishment the Adaptation and the Renewal of the Diaspora Project Network University of Pécs in the Mirror of the COVID Period (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Category: Paper Presentaion
A tanulmány felidézi és kronológiailag végigköveti a Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: PTE) hivatalosan 2017.4.1-én megalakult Diaszpóra Projekt Hálózat (továbbiakban: DPH) formális létrejötte előtti tevékenységét és az ötlet megvalósulásának kezdeti nehézségeit, kitérve a megszervezett rendezvénysorozatok (Diaszpóra Fórumok, Magyarok a nagyvilágban) tanulságaira.
A Szerzők ezek után elemzik a 2017-ben, az Alapító Chartában foglalt eredeti célokhoz képest a DPH különböző projektjeinek eredményeit. Így például kitérnek a II. Magyarok Kulturális Világtalálkozójának sikereire, a DPH pályázati tevékenységére, az üzleti rendezvényeken való részvételekből származó tapasztalatokra, az elvégzett tudományos kutatómunkákra és az azokból született publikációk, konferencia megjelenések főbb eredményeire, valamint a tagság aktivitásának egyenetlenségeire és alakulására, valamint az ezzel létrejövő kapcsolati hálózat részben tudatos, részben organikus fejlődésére.
A következő fejezetben jellemzésre kerülnek a pandémia időszakában észlelt szervezeti kihívások, különös tekintettel a személyes kapcsolattartás és networking tevékenységek ellehetetlenülésére és annak kiváltására az online aktivitások fejlesztésével. A COVID-hoz kapcsolódó lockdown túlélése során megtapasztalt problémák (pl. AHEA pécsi jelenléti konferenciájának elmaradása és egy évvel később történő online megrendezése) és sikeres aktivitások (pl. Diaszpóra mindennapok 2020-2021. online műsorsorozat) tapasztalatainak kritikai analizációjával a Szerzők feltárják aktuális és jövőbeni tervezett tevékenységeik logikáját, gondolati hátterét.
Végül, a DPH vezetői és aktív menedzserei röviden bemutatják azokat a fejlesztési lehetőségeket, melyek stratégiai időtávon belül megvalósulhatnak a PTE szervezeti keretei között, úgymint a Magyar Világiskola már működő pilot projektjét, a PTE Magyar Ügyek Intézetének elgondolását, online applikációs ötleteiket (pl. Hungarian Footprints, Business Platform) és a magyar tudományos diaszpóra közösség fejlesztésének tervét (Magyar diaszpóra Tudóstársaság és –Világkonferencia).



Brief Professional Bio (max. 100 words):
dr. Ákos Jarjabka (1972) is an economist and an associate professor at the Faculty of Economics of the University of Pécs (UP FBE). He is the Head of the Institute of Leadership and Organizational Sciences of the UP FBE and the Rector's representative of the UP Diaspora Project Network. His publications cover national and organizational culture management, project management, and the Hungarian diaspora politics. His memberships of Hungarian and international scientific organizations: Hungarian Academy of Sciences (HAC) (2005-), International Society for Hungarian Studies (2015-), UNESCO Intangible Cultural Heritage in Hungary Committee as a representative of Hungarian Rectors’ Conference (2018-), AHEA (2019-), AIM (2020), AoM (2020-), PMI (2020-), EUMMAS Honorary Board member (2020-). HAC IX. Department of Management Science Committee, member and secretary (2021).

Edit Dukai is an economist and a fourth-year PhD student at the Doctoral School of Earth Sciences at the University of Pécs. She grew up in Topolya (Vojvodina), completed high school studies in Szabadka (Subotica), and bachelor's and master's degrees in economics at the University of Pécs. As a result of her personal commitment, she had been researching the university choice attitudes of Hungarian students in Vojvodina during her undergraduate years. Her research focus has evolved over the past years in the post-graduate settlement plans of foreign students who have studied in Hungary.

Norbert Köő, MSc is an economist, and a PhD. student at the Doctorial School of University of Pécs, Faculty of Economics, a member of Diaspora Poject Network University of Pécs.




Nádai, László

Óbuda University, Budapest

Measuring Hungarian Higher Education -- Why International Rankings Fail (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Traditional university rankings (both international and domestic), official evaluation systems developed over decades, typically focus on the academic performance and human resources of institutions, resulting in strong bias in favor of universities with a long history, and English language programs. However, let us notice that in the age of digitalization, the world we have known so far is changing at an extraordinary pace, the usual rules of the market have been called into question, and business uncertainties are great, which at the same time creates almost unlimited opportunities. In this "Brave New World", universities also have new roles and responsibilities. Employees become contractors; knowledge creation and knowledge transfer replaced by knowledge utilization; academic institutions become (partly) profit-oriented, entrepreneurial institutions. That is why it is worthwhile to evaluate, compare and rank universities in a novel, holistic and innovative way. In the paper, we strive to meet this expectation and creatively combine traditional metrics of teaching and research performance in academia with business performance goals of quality, speed, reliability, flexibility, and cost. We want to emphasize that bureaucratic performance evaluation based on metrics, no matter how sophisticated, cannot substitute, but complements, supports the acquisition of real-life experience, expert activity, and responsible decision-making of the management.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
László Nádai is dean of the John von Neumann Faculty of Informatics at Óbuda University, Budapest. He has over 20 years of experience in research funding and institutional management in the higher education sector. Specialties: system modeling and control, intelligent transportation systems, STEM education.




Venczel-Szakó, Tímea, Norbert Sipos and Ákos Jarjabka

University of Pécs

Satisfaction With Working from Home Under the Influence of COVID (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
In our study, we present the effect of COVID on satisfaction with the form of working from home. Due to the pandemic, the cessation of attendance at work in many sectors, and its economic implications, the study of the home office as an atypical form of work is topical and particularly important. Our research question is whether there is a relationship between employee demographics and satisfaction with the home office. Based on the above, we hypothesize that there is a correlation between employee demographics (gender, age, education, place of residence, and the number of minor children under 12) and home office satisfaction. In the course of the research, we interviewed 600 Hungarian residents aged 18-64 with an online questionnaire who had ever worked at home for a total of at least three months in a home office. The research took place at the end of the 3rd wave of COVID, between May and June 2021. Examining the demographic variables, it can be concluded that women are more satisfied with the home office than men. However, for the other demographic indicators, we could not show a significant relationship.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Tímea Venczel-Szakó: (Pécs, 19.07.1987) assistant lecturer at the University of Pécs Faculty of Business and Economics, Department of Leadership and Organizational Sciences. She received her degree in Economics in 2012 at the same university. She is teaching currently business communication, leadership and organizing, management and leadership, intercultural business communication, communication at the workplace, introduction to management, human resource management, career management, organisational culture, talent management. Her main research areas are the atypical work, the relationship between home office and the employee satisfaction.

Norbert Sipos is an Assistant Lecturer at the Faculty of Business and Economics, University of Pécs, teaching mainly management and accounting. Since 2015 his main lectures are: management, leadership, labor-market. In 2017 he was assigned responsibility for the Graduate Career Tracking System. Main research interests: • Graduate Career Tracking System and Administrative Databases Integration • Labor-market tendencies
• CRANET • EU migration and its consequences • Collective Bargaining

Ákos Jarjabka PhD. Associate Professor, Head of the Institute of Leadership and Organizational Sciences, Faculty of Economics, University of Pécs, Rector's Representative of the PTE Diaspora Project Network. Areas of expertise: National-organizational culture management, project management, Hungarian diaspora network management.