Science/Economics paper by Finta, Zita
University of Public Service

Az önkormányzati vagyon átrendeződése az oktatás reformjának tükrében (Accepted)

Type of Abstract (select):

Abstract (max. 250 words):
Magyarországon az elmúlt megközelítőleg 10 évben több alkalommal jelentős változáson ment keresztül a köznevelési intézmények tulajdonosi és fenntartói jogviszonya, amelyek alapvetően centralizációs folyamatokat jelentettek. Mi indokolta az átalakítási folyamatokat? Az Alaptörvényben rögzítésre került, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez. Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja. A modern állam fejlődésének elengedhetetlen vele járója a közigazgatás permanens reformja. A napjainkat befolyásoló különféle válságok (gazdasági, egészségügyi), valamint a technika fejlődése az államot újra és újra reformlépésekre kényszeríti. Ezek hatásai a külső körülményektől függően hol az állam szerepét növelik, hol pedig csökkentetik, attól függően is, hogy a különféle erőforrások milyen formában állnak rendelkezésre (például a piaci- vagy a magánszféra erőforrásai). Az oktatási feladatok ellátása is többször módosult már, a változásokat gyakran az oktatás-szakmai kérdések mellett gazdasági szempontú hatások, illetve nemzetközi hatások is generálták. Erős dominanciával jelent meg az oktatás központosításában az önkormányzati adósságállomány kezelésének szükségessége 2010-re. A korábban kialakult szabályozási modellektől elszakadva egy teljesen átalakult szabályozási környezet alakult ki napjainkra, amely hatást gyakorolt a közigazgatás valamennyi szereplőjére. A 2010-ben elindult reformfolyamatokban első körben a megyei fenntartású intézmények kerültek állami tulajdonba, majd pedig a helyi önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények átvétele, majd vagyonkezelésbe vételei követték azokat. Az előadásom az oktatásszervezés reformlépésein belül a vagyonjogi kérdésekkel foglalkozik és mint egyik kiváltó okként az önkormányzati adósságrendezési eljárás kiváltó okait elemzi.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Zita Finta, PhD student at the University of Public Service, Budapest, Doctoral School of Public Administration Sciences focused on Public administration management and sociology. I am an economist, cheif financial officer of The Hungarian Accreditation Committee. Previously, I dealt with the operational tasks of public educational institutions maintained by local governments and universities.
After having my MSc degree Public Policy and Management (2010). My research interest is regulatory system of public education reform.
Contact information: zita.finta@gmail.com