Education paper by Menyhárt, Barbara
National Union of Students' in Hungary (HÖOK)

Vizsgálat a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramban részt vevő hallgatók körében (Accepted)

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával 2022 őszén indította el a Diaszpóra Mentorprogramot a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretén belül Magyarországon tanuló hallgatók támogatására. 2023 tavaszán elemző kutatást végeztünk a programban részt vevők körében azzal a céllal, hogy megismerjük az általános helyzetképüket, felderítsük a motivációjukat, feltérképezzük az elvárásaikat, a céljaikat és az elégedettségüket a hazai felsőoktatási környezettel, valamint a Mentorprogram által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az online kérdőíves kutatás keretén belül négy modult vettünk fel. Az általános modul eredményei rámutattak, hogy az ösztöndíjasok legerősebb motivációja az ösztöndíjprogramban való részvételre, hogy megismerjék a magyar gyökereiket, útjuk elindításában pedig kulcsszerepet játszanak a helyi diaszpóra közösségeknek. A mentális egészség modul tanulsága, hogy az ösztöndíjas hallgatók mentális állapota kielégítőnek mondható, és leginkább a kortársaik támogatására számítanak. A szolgáltatási modul keretén belül arra az eredményre jutottunk, hogy a HÖOK Diaszpóra Mentorprogram megítélése kedvező, a résztvevők összességében elégedettek vele. A kutatás ugyanakkor számtalan, a gyakorlatban hasznosítható tanulságot hozott a szolgáltatás fejlesztése kapcsán, hogy azt minél inkább a felhasználók igényeihez igazítsuk. A negyedik, nyelvi modul kimutatta, hogy a legtöbb ösztöndíjas hallgató alapszintű magyar nyelvismerettel rendelkezik, ugyanakkor több, mint a megkérdezettek fele az elvárt nyelvi szint alatt értékeli a saját tudását. Az ösztöndíjasokat jellemzően belső motiváció ösztönzi arra, hogy elsajátítsák a magyar nyelvet, ebben a HÖOK Magyar Nyelvi Klubja is igyekszik támogatást nyújtani számukra.

Összességében a kutatás átfogó képet ad a Magyarországon tanuló Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjas hallgatók helyzetéről, éppen ezért hasznos adalékul szolgálhat az érintett és érdekelt szakmai közösségek számára az Anyaországban és a diaszpórában egyaránt.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak demokratikus alapon szerveződő és működő országos érdekképviseleti szervezete. A HÖOK gondozásában több mentorprogram támogatja a felsőoktatási tanulmányokat folytató különböző csoportokat, így célzottan a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjas hallgatókat. A HÖOK Diaszpóra Mentorprogram célja kettős, egyrészt mentorálást és egyénre szabott támogatást kínálunk a kortárssegítés eszközén keresztül, ugyanakkor olyan programokat szervezünk, melyek erősítik a résztvevők nemzeti identitását és elősegítik egy erős és összetartó közösség kialakulását. A 2022/2023-as tanévben 15 mentor közreműködésével 119 hallgatóval dolgoztunk együtt és közel 30 programot szerveztünk szerte az országban, sőt a Kárpát-medencében.
Jelen kutatás szakmai vezetője és a HÖOK Diaszpóra Mentorprogram programvezetője Menyhárt Barbara, szociálpolitikus, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskolájának harmadéves PhD hallgatója.