Language/Literature paper by Havas, Judit
Irodalomtörténész

Ki és mi vagy? "Az igazi Petőfi" kép vázolása ma, a 21. században, születésének 200.évében. (Accepted)

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
A 2023-as évben az AHEA konferencián a milyen is „Az igazi Petőfi:„ kérdéssel kívánok foglalkozni. Ady számára, ahogy Petőfi meghatározását folytatja:
„[...]mindazt jelenti, amit a XIX-ik század közepén egy fiatal, szláv származású, tehát forradalmár és nagyon nyugtalan idegrendszerű magyar ember jelenthet.” S mi, Petőfi 200. születésnapján hogyan látjuk Őt? Petőfi Sándor az Arany Jánoshoz című, 1847. januárjában Pesten íródott versében teszi fel a címként szereplő kérdést a Toldi díjnyertes írójának, akivel ezt a versbeni megszólítást követően különleges, mély, életre szóló barátság köttetett. Miért érdekes ezzel foglalkozni? Mert manapság, tapasztalatunk szerint, a rohanó világban, udvarias kérdés marad csupán. Érdemes egvizsgálnunk, az írói, költői barátság mit jelentett Petőfi számára s hogyan ápolódott a 19. században? Az Úti levelek némiképp magyarázzák, válaszolnak a kérdésre, mert szinte Petőfi egész élete, az alig 26 évet megélt költő sorsa, habitusa, vallomásai akár válságos helyzeteiről is iolvashatók a leírásokból....de mit gondolunk erről visszatekintve, az internet világában, a 21.században? És fontos, hogy a költészet szerepéről miként gondolkodott: „[...]nem nagyúri szalon, hová csak fölpiperézve, fényes csizmákban járnak, hanem szentegyház,melybe bocskorban, sőt mezítláb is beléphetni.” írta az Előszó az Összes költeményekhez című 1847. március 15.én megjelent kötetébe. S mit mondana ma, kell-e a vers? Petőfi-életképek: barátság, költészet, szabadság, szerelem. Lehetett volna más a mindenkori forradalom és szabadság jelképe, mint ahogy ő fogalmazta, „másforma, én mint századom hű gyermeke? ” Előadásommal kísérletet teszek a kérdés megválaszolására.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány
Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán professzor volt. Az ELTE EAN versmondó verseny zsűrielnöke és a Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója. A Károli Egyetemen fővédnöke a Kányádi Sándor versmondó versenynek, amelyet a felsőoktatási intézmények hallgatóinak hirdetnek meg. Önálló estjei készültek: Ady Endre, József Attila, Illyés Gyula, Kányádi Sándor verseiből. Szabó Magda: Az ajtó című monodráma estjét magyar nyelven (angol, francia, spanyol nyelvű felirattal) több helyen bemutatta (New York, San Francisco). Több munkája CD formában is megjelent; legutóbb Szabó Magda verseiből. Csodaváró hangszer (A művészi beszéd oktatása)- és A valóság és álom határán címmel (Jékely Zoltán) -tanulmány kötetei jelentek meg. 2006. március 15-én a Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette, 2021-ben Károli Érmet kapott irodalmi munkásságáért. 2022-ben irodalmi-prózai előadóművészként Artisjus-díjat kapott. www.havasjudit.hu