Education paper by Kerekes, Judit
City University of New York

Új utakon a City University of New York (CUNY) és az Eötvös Loránd University (ELTE) Budapest együttműködésében (Accepted)

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
A Bolyai János Matematikai Társulat, Rátz László Vándorgyűlés éves Konferenciáján 2017-ben két professzor új álmokat szőtt. Az amerikai City University of New York és a magyar Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikaprofesszorai megosztották egymással elemi iskolai tanárképzési tapasztalataikat és azok hatását a diákjaikra. Ennek nyomán együttműködési pályázatot adtak be, amivel elnyerték az ERASMUS Plus Pályázat ötéves ösztöndíját.
A logikus gondolkodás közös kutatásában négyszáztizenkét diák vett részt. Az ezerhatszáz adatot feldolgozták, s magas szintű nemzetközi konferenciákon mutatták be, például az European Early Childhood Education Research Association (EECERA) Konferencián, ami a legnagyobb és a legjelentősebb óvoda- és alsó tagozatos gyermekpedagógiai tudományos fórum Európában. “Az 5-6 éves gyermekek matematikai gondolkodásának különbségei és hasonlóságai New Yorkban és Budapesten” (Differences and Similarities in the Mathematical Thinking of 5-6 Year Olds in New York City, USA and Budapest, Hungary) című rendkívül érdekes kutatási eredményeiket az AHEA-konferencia hallgatósága is megismerheti majd az előadás során.
Diákcserék is részei voltak a pályázatnak. A diákok egy-egy félévet tanulhattak a partnervárosokban (New Yorkból Budapestre és Budapestről New Yorkba érkezve). Akkreditált kreditrendszerben számolták ki az egyetemek a másik földrészen szerzett krediteket. A szállást és a tandíjat is a Pályázat költségvetése fedezte. Emellett oktatói cserével nyolc-nyolc előadást tartottak az érintett intézmények professzorai a partner egyetem diákjainak.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Dr. Kerekes Judit a City University of New York matematika oktatás professzora, tanszékvezetője. Kutatási területe az óvoda iskola átmenet, a logikus gondolkodás és a számfogalom megértésen alapuló kialakítása. Magyar és angol nyelven publikált könyveket. Nemzetközi konferenciák előadója, publikációk szerzője. Közéleti szereplései: Annual XVI Mathematics Connection Conference principal. Magyar-amerikai kapcsolatok ápolása és ébrentartása: AMSZ excecutive board member, New York Amerikai Magyar Színház színésze, alelnöke húsz évig. Alapitója és társelnöke az Amerikai Magyar Iskolák, American Hungarian School Association-nak. XI. AMIT (22 állam 33 iskolája) Konferencia társelnöke. Külföldi egyetemek meghívott előadója. Cserkész tiszt, KMCsSz Iskolatábor igazgató és táborparancsnok egy évtizeden át.