History/Political Science paper by Kerekes, Judit
City University of New York

Lottyka sikeres száz esztendeje egy pedagógusdinasztiában Kerekes Judit és Tóth Mariann könyve (Accepted)

Type of Abstract (select): Book Presentation

Abstract (max. 250 words):
Egy pedagógus dinasztia életére világít rá ez a könyv. Körmöcbányán, a magyar aranybánya helyszínén kezdődik 1840-ben. Első világháború, Trianon, második világháború, 1956, a vasfüggöny mögött, megnyilnak a határok, kitárul a világ. Napjainkban Balatonfüreden zárul.
A bemutatott pedagógus dinasztia tagjai gyógypedagógiától, a tanítói, a tanári, az igazgatói életmintákat mutatnak be. Ők a pedagógusok, akik a különböző történelmi korok kihívásaiban, embert próbáló időszakaiban, újra tudtak kezdeni, magyarok maradni, nemzedékeket nevelni.
Valós történeteket ismerhet meg a résztvevő, az első világháború hét éves katonai szolgálatáról és az érintett családokról, az elszakított területek magyar pedagógusairól, az otthonukat gyermekeikkel elhagyó, szükségből vagonlakókká válókról, a semmiből új életet építő, s mégis a tanári hivatásban hívő magyarok életéről.
Az apáról, aki meglátja a frontról halottan hazahozott fiát. A mérnökről, aki tanárrá képezi magát, s olyan szeretetben neveli a tanítványait, hogy amikor Trianon után mindent felszámolnak az elszakított területeken, ami magyar, de az ő festményét az iskola falán hagyják, amit egykor vezetett. A gyógypedagőgusról, aki a reménytelennek hitt gyermeket megtanítja beszélni, s ezt a korabeli szakmai lapok dicsérik. A testnevelőtanárról, aki kilencven évesen közli egykori diákjaival: több érettségi találkozóra már nem tudok utazni. Nem baj Lotty néni, majd mi jövünk. S jöttek, Svájcból, Svédországból, Kaposvárról, Kecskemétről, Győrből, mindenhonnan, minden évben a tanárnő százkétéves koráig.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Dr. Kerekes Judit a City University of New York matematika oktatás professzora, tanszékvezetője. Kutatási területe az óvoda iskola átmenet, a logikus gondolkodás és a számfogalom megértésen alapuló kialakítása. Magyar és angol nyelven publikált könyveket. Magasrangú nemzetközi konferenciák előadója, publikációk szerzője. Közéleti szereplései, Annual XVI Mathematics Connection Conference principal. Magyar-amerikai kapcsolatok ápolása és ébrentartása: AMSZ excecutive board member, New York Amerikai Magyar Színház színésze, alelnöke húsz évig. Alapitója és társelnöke az Amerikai Magyar Iskolák, American Hungarian School Association-nak. XI. AMIT (22 állam 33 iskolája) Konferencia társelnöke. Külföldi egyetemek meghívott előadója. Cserkész tiszt, KMCSSZ Iskolatábor igazgató és táborparancsnok egy évtizeden át.