Education paper by Pölcz, Ádám
ELTE Eötvös Loránd University Faculty of Primary and Pre-School Education (ELTE Tanító- és Óvóképző Kar)

A szétválasztó érvelés etikája – A kritikai gondolkodás fejlesztésének egy új lehetőségéről (Accepted)

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
Ivor Armstrong Richards szerint a retorika “a félreértésnek és ellenszereinek tanulmányozása” (Richards 1936/2001), azaz minden olyan szöveg/megnyilatkozás, amely valamiféle félreértés tisztázására tesz kísérletet, a retorikának ezt az aspektusát valósítja meg. Az előadás kiindulópontja az a kérdés, hogy miként viszonyuljunk ahhoz, ha éppen maga a szöveg, amely magyarázni kíván, válik a félreértés forrásává. Ilyenkor ugyanis sérül az éthosz: a retorikának a megnyilatkozó irányába támasztott etikai követelménye manipulatív szándék vagy ismerethiány (esetleg mindkettő) miatt nem tölti be a funkcióját. A félreértés forrásai azok az elhallgatott vagy másként értelmezett szavak és kifejezések, amelyek kulcsfontosságúak az információ megfelelő befogadásához. Emellett a látszat és a valóság megkülönböztetésének nehézségei – amelyben szintén felmerül az etikai felelősség kérdése – is befolyásolják a megfelelő megértést, befogadást.
Az előadás a közelmúltban Magyarországon megjelent, a felsőoktatási női kvóta kapcsán kirobbant vitából kiindulva vizsgálja a sajtó nyelvi-etikai felelősségét, és azokat a nyelvi jeleket, kifejezéseket veszi számba, amelyek felelősek a téma többvariánsú lehorgonyzásáért (Tolcsvai 2018). Az előadás vizsgálja továbbá a félreérthető interpretációk felismertetésének anyanyelv-pedagógiai lehetőségeit, magyar nyelvű példákkal felhívva a figyelmet a disszociatív érvelésmódnak a kritikai gondolkodás fejlesztésében betöltött lehetséges szerepére (Pölcz 2022). Az előadás segítséget kíván nyújtani továbbá a magyar nyelven olvasott információk kritikai értékeléséhez.

Irodalom
Ivor Armstrong Richards 1936/2001. The Philosophy of Rhetoric. UK: Routledge
Pölcz Ádám 2022. A disszociatív érvelés szerepe a kritikai gondolkodás fejlesztésében. Magyar Tudomány 183: 852–860.
Tolcsvai Nagy Gábor (főszerk.) 2018. Nyelvtan. Budapest: Osiris.



Brief Professional Bio (max. 100 words):
Ádám Pölcz studied at the ELTE Eötvös Loránd University Budapest, and received his PhD in applied rhetoric. Since 2014 he has been working as an instructor at the Faculty of Primary and Pre-School Education, and currently he is the deputy head of Department of Hungarian Language and Literature. Most of his papers are about rhetoric, the tradition of language cultivation and semiotics. Ádám Pölcz worked for years as a radio announcer and his secondary job connects to his main research fields: as a program director at the Petőfi Cultural Agency he has responsibility for the operation of the Hungarian language strategy.