Education paper by Petreczky, Katalin
American Hungarian Schools Association

“Mi együtt- működünk!” Az AMIT küldetése és szerepe az amerikai - magyar diaszpóra vetületén keresztül (Accepted)

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
Az Amerikai Magyar Iskolák Találkozója (AMIT) küldetéséről született egy dal, ebből kiindulva mutatja be a szerző a szervezet tevékenységét, céljait és szerepét az amerikai- magyar diaszpórában. A résztvevők az AMIT kétnyelvű honlapjának tartalmai felvázolásán keresztül nyernek betekintést a szervezet felépítésébe és aktuális programjaiba.
Az interaktív előadás során körvonalazódik, milyen funkciót tölt be az AMIT az egyes szervezetek közötti kapcsolatrendszerben. Az AMIT példáján bemutatva továbbá nyomon követhető, milyen programokkal tudja egy ernyőszervezet aktívan segíteni az egyes oktatási csoportok, pedagógusok, diákok és szülők tevékenységét, illetve hogyan lehet felkarolni és bekapcsolni olyan, a magyar nyelv és kultúra iránt
érdeklődő egyéneket, csoportokat, akik nyelvi korlátaik miatt nem tudnának egyes magyar kulturális programokban részt venni.


Brief Professional Bio (max. 100 words):
Petreczky Katalin Magyarországon született és nőtt fel. 20 éve él New York államban, Long Island-en. Katalin az AMIT, angol nevén American Hungarian Schools Association alapító társelnöke. E minőségben szervez továbbképzéseket, webináriumokat, olvasótáborokat, iró- olvasó találkozókat, szerkeszti az AMIT hírlevelét, képviseli a szervezetet a Diaszpóra Tanács ülésein és számol be a tevékenységéről. Katalin a National Coalition of Community-Based Language Schools magyar nyelvi képviselője. Katalin foglalkozása német nyelvtanár. Jelenleg a Deutsche Sprachschule Long Island nyelviskolában tanít felnőtteket és az iskola vezetőségének a tagja.