Cultural Studies           History           Education           Literature           Folklore           Music           The Arts           Sciences __________________________________________________________________

Accepted Abstracts

Tue, 23 Jan 2024 18:53:59 EST by webmaster, 6528 views

Science/Economics paper by Nagy, Endre J. (all papers)
International Advanced Studies in Kőszeg

Polányi Károly és Mihály: együtt vagy külön?

Type of Abstract (select): Paper presentation

Abstract (max. 250 words):
Polányi Károly és Mihály: mindkettővel hatalmas irodalom foglalkozik, de eltérő világnézettel. Akik Károly követői, többnyire szocialisták, míg Mihályt főként idealista filozófusok és jórészt protestáns lelkészek követik. Károly szimpatizált a 30-as évekbeli Szovjetunióval, míg Mihály mindig antimaterialista és harcos antikommunista volt. Míg Károly méltatói és követői a montreali Institute of Political Economy által kétévente szervezettt konferenciákon gyűlnek össze, addig Mihály követői az angol Appraisal folyóirat és a British Personalist Forum évenkénti rendezvényein vesznek részt. A két tábor nem vesz tudomást egymásról. Én voltam az első, aki a két Polányiról először tartottam elődást 1992-ben egy montreali konferencián, és 2018-ban publikáltam egy könyvet kettejükről Keserédes testvérség: Polányi Károly és Polányi Mihály címmel. Bár különböző világnézetet és filozófiát vallottak, Károly a gazdaságtörténet és gazdasági antropológia területén működött és egy antikapitalista beágyazott gazdaság mellett érvelt, Mihály pedig egy antipozitivista tudáselméletet dolgozott ki(Personal Knowledge,1957) és híve maradt a szabad piacgazdaságnak, de mindketten egyetértettek az '56-os magyar forradalom nagyrabecsülésében.Továbbá komolyan vették, hogy apjuk Károly gondjaira bízta Mihályt a halálos ágyán. (Előadás magyarul)


Brief Professional Bio (max. 100 words):
1968-ban végeztem jogot Szegeden. Állam-és jogtudományokból kandidáltam 1979-ben, történettudományból habilitáltam 1994-ben, az MTA doktora címet 2008-ban szereztem meg.Mintegy 20 cikket publikáltam a két Polányiból angolul és magyarul Kanadában, USA-ban, Angliában és Magyarországon, s egy könyvet 2018-ban(Keserédes testvérség.